Max Verstappen wint op kolkend Zandvoort en is eerste

 

Het was die 36 jaar wachten waard, de ontlading die Verstappen teweegbracht met zijn zege. Zo is hij de opvolger van Niki Lauda, die de beste was in 1985. Een tijdperk waarin de Formule 1 nog niet eens had kennisgemaakt met Verstappens vader Jos.

Het meest besproken evenement van het land kwam er mede dankzij zoon Max, die voor de aantrekkingskracht van de sport zorgde door zich als eerste Nederlandse coureur te kunnen meten met de wereldtop.

Max is een toekomstig wereldkampioen, wisten de fans al zeker vijf jaar geleden. En in Zandvoort konden ze het nu eindelijk met eigen ogen zien, waar de 23-jarige Limburger in zijn eentje de twee Mercedessen afschudde. De ongenaakbare zilverpijlen, tot dit seizoen dan.

Hulp van ploeggenoot Sergio Pérez hoefde Verstappen namelijk niet te verwachten, zijn Mexicaanse teamgenoot die door een straf vanwege een motorwissel van de laatste plaats moest starten.

WK-leider Lewis Hamilton kon op zijn beurt wel op de steun Valtteri Bottas rekenen, ook al leek Verstappen na een bliksemstart vanaf poleposition al snel een gewonnen race te rijden. Maar Bottas besloot nog wat langer door te rijden op zijn versleten banden, waardoor het ineens spannend werd.

Waar Verstappen na zijn eerste pitstop moest vechten om de Fin te passeren, kreeg Hamilton vrij baan van zijn ploeggenoot. Ineens werden de marges bovenin kleiner en leek Hamilton nog een voordeeltje te hebben bij zijn tweede bandenwissel.

Maar niet de vooraf bedachte bandenstrategie gaf de doorslag, maar het pure racetalent van Verstappen. Red Bull anticipeerde sterk op de tactiek van Mercedes, waarna Verstappen de eerste plaats glansrijk verdedigde.

Op spectaculaire inhaalacties werden de 70.000 toeschouwers niet getrakteerd. En ook de gevreesde chaos bleef uit, in de nauwe bochten. Maar spannend was het tot de laatste ronde, zoals ook de strijd om de wereldtitel dit seizoen na een jarenlange alleenheerschappij van Mercedes naar een ongekende climax lijkt te gaan.

Bron NOS.nl