nu op radio

Quincy Jones wilt vergoeding

De erfgenamen van Michael Jackson moeten diens producer Quincy Jones 9,4 miljoen dollar betalen aan royalty’s en andere opbrengsten van grote hits als Billie Jean en Thriller. Dat heeft een rechtbankjury in Los Angeles bepaald. Jones had de rechtszaak vier jaar geleden aangespannen en 30 miljoen dollar geĆ«ist van de erven-Jackson, maar die stelden dat hij slechts recht had op een luttele 392.000 dollar.

Inzet van de zaak was het gebruik van nummers van Michael Jackson in de documentaire This is It, over de geplande laatste optredens van de King of Pop in de O2-Arena in Londen,en bij twee voorstellingen van het Cirque du Soleil. Volgens de legendarische producer waren de songs ten onrechte bewerkt en opnieuw gemixt, zodat hij er niet opnieuw voor betaald hoefde te worden. Maar Jones claimde dat hij contractueel het eerste recht heeft op elke nieuwe bewerking van de nummers van Michael Jackson, die bij zijn meest succesvolle albums Off the Wall, Thriller en Bad intensiefsamenwerkte met Jones.

Juist op die platen staan megahits als Billie Jean, Thriller en Don’t stop till you get enough, die in de gewraakte producties opnieuw waren gebruikt. De erfgenamen van de zanger brachten daar tegenin dat Jones alleen recht had op een vergoeding voor de licentie van de nummers. Er is daarom flink gesteggeld over de interpretatie van twee contracten tussen Jackson en zijn producer uit 1978 en 1985.

De advocaat van de nabestaanden wierp Jones voor de voeten dat de dood van de superster in 2009 hem al geen windeieren had gelegd. De producer verdiende in de twee jaar na het overlijden van Jackson 8 miljoen dollar aan diens werk, tegen 3 miljoen in de twee jaar voorafgaand aan Jacksons dood. “Je verdient het niet om nog meer te krijgen”, stelde advocaat Weitzman. “Je krijgt niet nog meer geld van Michael Jackson.” Maar Jones hield vol dat hij opkwam voor zijn rechten en niet alleen maar uit was op geld.

Bron: NOS.nl

Power by

Download Free AZ | Free Wordpress Themes